Днешният ден е специален за българите.В съботния ден преди големия християнски

...
Днешният ден е специален за българите.В съботния ден преди големия християнски
Коментари Харесай

Отбелязваме Черешова Задушница днес

Днешният ден е специфичен за българите.

В съботния ден преди огромния християнски празник Петдесетница, се отбелязва Спасовска или Черешова Задушница.

Това е една от четирите огромни задушници в календара на православната черква. В България задушницата се назовава „ черешова “, тъй като това е най-популярният плод през интервала и нормално се прибавя към поменателните трапези. Черешовата задушница е обвързвана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък, написа tvn.bg.

Православната черква е открила на този ден особено свещенодействие в памет на умрелите християни. На този ден, посредством богослужението в църквата, измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, тъй като телесната гибел не прекъсва единството сред вярващите. В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и каузи на щедрост. „ Милост за предоставяне да имаш към всеки живеещ, само че и умрелия не лишавай от благосклонност “ – написа в Библията.

Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос. На Черешова задушница християните посещават гробовете на околните си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и алено вино, възпламеняват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР